Varför blir det så ofta likvidationer av livemusikevent?

Även stora musikfestivaler läggs ner. Trots att så många älskar livemusik tycks det vara svårt att driva den här typen av projekt med vinst. Men varför blir det så ofta likvidationer av livemusikevent och liknande evenemang?

Varför blir det likvidationer?

Den som inte har ordnat med festival kan undra vad det är så svårt. Det måste ju ändå vara så att man sätter biljettpriser i enlighet med kostnader för de som ska vara med och spela och annan logistik. Samtidigt är det förstås så att man har en budget där det blir tydligt vad för typ av band man har råd att leja för festivalen.

Om det vore så enkelt hade det kanske inte blivit så många likvidationer av musikfestivaler. Sanningen är den att det finns mycket mer som kan sätta krokben för hela evenemanget. Ett exempel på detta är samarbete med kommuner.

Ibland blir det för svårt att få ordning på detta samarbete. Det kan ha ekonomiska skäl men också andra skäl som regler omkring hur festivalen får drivas på kommunens mark. Kommuner kan välja att dra sig ur om det inte verkar som att det kommer att komma tillräckligt många besökare. Då kan hela festivalen falla och därmed blir det likvidation av verksamheten.

Ibland är det publikens fel

Ibland blir det likvidationer på grund av publikens agerande. Det var vad som hände med Wisby festivalen. När så många valde att lyssna på festivalen från utsidan av festivalområdet fick man inte förväntade biljettintäkter och då höll inte projektet.

När folk valde att höra livemusiken på avstånd blev resultatet alltså att det året därefter inte blev möjligt med festival. Det kan vara något att tänka på. Både för den som vill dra igång en ny musikfestival för den som älskar att höra livemusik!

 

19 Aug 2021