Teater för läkarintyg för tävlingar – hur långt kan man gå?

Hur långt kan man gå i konstens namn? Att spela teater för att få läkarintyg för tävlingar kan verkligen inte rekommenderas. Även om det kan tyckas rätt så omöjligt att fejka saker som fysiska prover så finns det ju psykiska element där det går att spela en roll.

Vi har ju sett exempel på konstnärer som har använt sjukvården som en språngbräda för sin konst. Kanske kommer du ihåg en viss fejkad psykos som ställdes ut som konst. Men om vi tänker oss det motsatta att den som behöver läkarintyg för tävling luras om sina problem så blir det ju en annan fråga.

/dekoration_av_kork.jpg

Vad krävs för läkarintyg för tävlingar?

När det behövs läkarintyg för tävlingar så handlar det ofta om att man vill kontrollera att kandidaten inte tar droger eller använder sig av preparat som är olagliga. Detta är inget som går att komma runt med teater.

Men när ett läkarintyg ska intyga att personen är i rätt mentalt tillstånd för tävlingen så finns det ju utrymme för teater. Frågan är då förstås hur pass farligt det kan bli och varför den som ska vara med i en tävling vill luras på detta vis.

Om det är i konstens namn så kanske det bara rör sig om ett tillfälle som sedan visas upp som ett exempel på sjukvårdens svårigheter att avgöra om en person är mentalt frisk eller inte. Men om personen på allvar försöker dölja ett psykiskt handikapp som skulle kunna innebära en fara under tävlingsmomentet så blir det ju problematiskt.

Oavsett varför en person väljer att spela rollspel under en undersökning för läkarintyg en tävling kräver så är frågan om detta är lagligt eller inte. Med tanke på detta kan det vara bäst att hålla rollspelet och konsten avskilt från sjukvården och läkarundersökningar.

 

15 Apr 2024