Iwo Jima

Iwo Jima
Jima är ett namn och ord som har historiska anspelningar. Slaget om Iwo Jima var till exempel ett stort slag under andra världskriget. Slaget har även kallats för Operation Detachment och var alltså ett slag mellan amerikanska och japanska styrkor.

Detta pågick mellan den 19 februari och den 26 mars 1945 på den japanska ön Ioto. Japanska flottan kallade ön felaktigt för Iwo Jima. Slaget om Iwo Jima blev ett blodigt sådant och var också det näst sista stora slaget under Stillahavskriget. Det har gjorts flera filmer som handlar om slaget om Iwo Jima, bland annat Flags of our fathers och Letters from Iwo Jima.

Det var de amerikanska soldaterna som gick vinnande ur striden. När Iwo Jima hade erövrats återstod det bara en stor ö innan en invasion av de japanska huvudöarna kunde inledas. Ett känt fotografi från andra världskriget är taget på Iwo Jima. Amerikanen Joe Rosenthal vann Pulitzerpriset för sin historiska bild av resandet av USA:s flagga på ett berg på ön.

Vidare är Yaku Jima en gräsart som finns i nordöstra Asien, Japan, Kina och Thailand. Yaku Jima växer i tuvor och kan med sina ax mäta upp till 100 centimeter. Gräsarten kan även odlas i Sverige. Idag används ju lastpallar till mycket mer än bara transporter av gods. Många väljer att använda dem i trädgården för planteringar. Kanske kan man till och med plantera gräset Yaku Jima i en lastpall från Ji-Ma Produkter – vem vet!

Wikipedia - slaget om Iwo Jima »

Slaget om Iwo Jima pågick mellan den 19 februari och den 26 mars 1945 på den japanska ön Ioto.