Vågar du starta aktiebolag för kulturverksamhet?

Det kan kännas trist att tänka på kulturverksamhet som ren business. När du vill dra igång ett nytt musikevent så kanske du oroar dig för att det kommer att gå som för så många andra livemusikevent. Men konkurs är inget självklart och det kan absolut vara så att du har allt som krävs för att lyckas med att starta aktiebolag för kulturverksamhet.

Starta aktiebolag med affärsplan

För det första ska du inte starta aktiebolag utan en solid affärsplan. Det här gäller oavsett om du tänker öppna en korvkiosk eller om du vill ordna med en ny musikfestival. Om du drar igång bolaget baserat på förhoppningar är risken stor att du inte kommer långt med projektet.

Planen blir också viktig om du tänker be om hjälp med finansiering. De som kan tänkas vara möjliga investerare i ditt kulturevent vill ju veta hur du kommer att få det hela att hålla ekonomiskt. Då är det viktigt att du har en seriös plan som går att förstå.

Det är alltid ett risktagande med kulturprojekt

Något som alla som har dragit igång kulturevenemang kan skriva under på är att det är alltid finns en risk med den här typen av projekt. Risken är att publiken sviker. Det kan bero på att det du erbjuder inte är så intressant såväl som att omständigheter får folk att stanna hemma.

Något du verkligen måste vara insatt i är hur pass stort intresse som finns för ditt projekt. Det är ju detta som avgör om det verkligen är värt att starta aktiebolag och dra igång det hela. Hur mäter du intresset? Det finns flera vägar men det är klart att det inte är så dumt att ta hjälp av proffs på detta innan du ens funderar på att registrera din firma.

/kyrka-med-torn.jpg

Jobba med andra som ger dig mentalt stöd

Du kan dra igång ditt bolag själv eller så kan du välja att jobba i grupp. För många känns det tryggt att starta aktiebolag tillsammans med flera personer. Då är ni flera som axlar ansvaret och ni kan hjälpas åt för att få det hela att fungera.

När du ska jobba med andra är det dock viktigt att ni har en ordning som fungerar. Det kommer att krävas gemensam planering samt att alla är insatta i vad som händer. För att undvika konflikter gäller det att kunna samarbeta på ett effektivt vis. Det här kan ta lite tid och i början kanske det blir svårare än tänkt.

Men om ni har ett bra projekt som det finns stort intresse för kan det absolut vara rätt läge att starta aktiebolag tillsammans och sjösätta evenemanget. Om det går riktigt bra kan verksamheten fortsätta i många års tid med ett välmående bolag i ryggen.

3 Jan 2022