Starta ab för musikevent i svåra tider

Under 2021 och 2022 var det många hushåll som fick dra åt bältet. När Riksbanken kom med sin prognos för 2023 och det började talas om boräntor på 4 procent och kanske mer såg det inte ljust ut. Under svåra ekonomiska tider behövs kulturen och musiken mer än någonsin. Men vågar du starta ab under en svajig ekonomisk period för att erbjuda livemusik?

Starta ab när musiken behövs!

Om vi tar en titt på vad som händer när det blir inflation och räntor stiger så är det ju många hushåll som drar ner på sin konsumtion. Kulturen får kanske indragna bidrag från en regering som försöker rädda situationen för företagen med ett större stöd och andra viktiga åtgärder. Det här kanske inte ses som bästa läget för att starta ab men det kan faktiskt fungera mycket bra.

Traditionellt sett så behöver vi människor glädjeämnen i livet och detta mer än någonsin när det är tufft rent ekonomiskt. Med minskade bidrag så behöver ju musiker jobb och då konkurrensen ökar kan arvode för dessa uppdrag också dras ner.

Då blir det ju möjligt att ordna med livemusikevent och driva detta på ett sätt som fungerar rent ekonomiskt trots att ekonomin inte ser bra ut för landet. Med minskade kostnader för produktionen så kan det hela gå runt. Även då biljetternas priser måste sänkas för att det hela ska bli rimligt.

Det krävs alltid god planering

I alla tider så krävs det god planering då du ska starta ab. Detta oavsett om du tänker sälja kultur eller grönsaker. Livemusik kan ju ses som ett svårare område att ge sig på men det här beror ju helt och hållet på vad du ska göra och hur din erfarenhet ser ut.

Med god planering är det möjligt och det särskilt om du har lite erfarenhet av att jobba med den här typen av evenemang. I tider då folk och företag har det svårare rent ekonomiskt så är det inte så att behovet av liveevent minskas. Men budgeten ser ju annorlunda ut och det gäller att ha detta i åtanke vid planering och genomförande.

Kreativitet kan löna sig

Faktum är att svårare ekonomiska tider kan leda till stor kreativitet och innovation. Det finns utrymme för att göra saker på ett annorlunda sätt. Artister såväl som gäster till ditt liveevent har större förståelse för de förändringar som krävs.

Med tanke på detta kan du starta ab och ordna med musikevenemang som erbjuder något nytt. En ny vinkel som tillkommer för att det ska fungera rent ekonomiskt. Behovet finns ju fortfarande och visst vågar du investera även då de flesta är oroliga för hur det ska gå med lån och stigande priser.

 

/blommor_pa_sofiero.jpg

 

27 Jan 2023