Sälja aktiebolag med personal utan drama

Idag kan man sälja aktiebolag på lite olika vis. Det går att sälja bolag för att avveckla det och så finns det flera olika former av företagsförsäljning för att till exempel låta företaget uppgå i ett annat bolag. När verksamheten ska leva vidare är det ofta aktuellt med personal som följer med till köparen. Men hur ska du hantera det här utan att skapa drama som kanske tar sig hela vägen till nyheterna?

Sälja aktiebolag med personal

När det finns personal i bolaget som ska säljas är frågan alltid vad som ska hända med den. Du behöver ta ställning till om du vill att personalen ska komma med bolaget vid en försäljning. Det kan låta lite kallt. Det här är ju trots allt personer som du känner rätt bra efter att ha jobbat ihop. Men när du ska sälja aktiebolag måste du tänka professionellt.

Det gäller rent praktiskt att se på saker som vilken typ av anställningar som personalen har. Vid fasta anställningar är det så att personalen kommer med vid en försäljning. Det kanske inte är vad säljare och köpare är intresserade av. Då går det givetvis att diskutera andra möjligheter.

Glöm inte bort facket

Om det är så att personalen är ansluten till ett, eller flera, fack måste du tänka på detta. Du kommer att behöva föra dialog med facket. Det kallas för MBL förhandling vid verksamhetsövergång. Det här är en viktig punkt som ska hanteras på rätt sätt så att du slipper problematiska situationer som kan kännas som rena rama såpoperan.

Mänsklig hantering vid försäljningen

Business är en sak och det är klart att du måste se på alla punkter som blir relevanta då du ska sälja aktiebolag med personal. Men det är ofta den mänskliga aspekten som leder till att det ändå blir drama och kanske en massa snack om förhandlingarna.

Det kan vara klokt att på ett snyggt sätt involvera personalen i det som händer. Vänta inte till sista sekund. När de anställda känner att de respekteras kan det bli mycket enklare att se till att försäljningen fungerar på ett smidigt sätt.

Personal är inte sällan en stor tillgång. De kan verksamheten och det kan finnas flera personer som har den specialkompetens som köparen givetvis vill åt. Kom ihåg att det här kan vara saker som du har fått ett bättre pris för företaget för. Då är det verkligen god ton att också behandla personerna bakom kompetensen på ett korrekt sätt!

Tänk till i tid

Det att du tänker till i tid då du ska sälja aktiebolag är viktigt. Med rätt hantering av personal som ska följa med eller sluta kan du undvika historier som blir till drama för alla att läsa och höra om. Det kan vara viktigt för ditt fortsatta rykte såväl som för stämningen på företaget som du säljer.

27 Feb 2020