Improvisation om att avveckla bolag

Inför höstens företagsevent så var det en massa hemlighetsmakeri. Industriföretaget från Kista hade tillsatt en grupp för årets viktigaste företagsevent. Höstens kickoff skulle ju sätta ton för resten av året och då var det viktigt med något som kunde stärka lagandan och öka känslan av gemenskap. Att det skulle bli något galet var det många som kände på sig, Lillan Andersen satt ju i planeringsgruppen. Men att det skulle bli en improvisation om att avveckla bolag

Vi gör en pjäs

Det enda som personalen fick veta var att de skulle infinna sig på hotell Sjövillan nära Sollentuna. Det ordnades med gemensam skjuts i buss från kontoret i Kista tidigt på fredagsmorgonen. När de kom fram till hotellet så väntade en mötessal med anteckningsblock och pennor. På en whiteboard så hade någon skrivit “Avveckla bolag – en pjäs i två delar.”

Gänget slog sig ner och började prata om vad det här kunde vara. Snart fick de svaret. Martin Jansson som skulle leda företagseventet kom in och började prata om improvisationer och rollspel. Han förklarade hur den här typen av teater kan vara otroligt utvecklande och samtidigt kul.

Janne går hem

De flesta blev intresserade men Janne reste sig snart och gick ut. Han sade att det fick bli snabbavveckling av kursen för hans del och kom inte tillbaka. Senare så förklarade han att teater verkligen inte var hans grej. Att han fick panik av tanken. Kanske borde han ha stannat en stund till. För det blev verkligen inte tal om klassisk teater utan mer om en slags lek som alla tyckte var kul.

En pjäs om att avveckla bolag

Ämnet för pjäsen blev att avveckla bolag och teamet delades in i två grupper. Målet var att skapa en sketch och att sedan visa varandra. Tiden till lunch gick snabbt och grupperna fick strikta order om att inte dela med sig av sina projekt med varandra under måltiden.

Eftermiddagen fortsatte med några övningar inom improvisation. Det här ledde till en hel del skratt. Men övningarna gav också verktyg som grupperna sedan kunde använda för att förbättra sina pjäser om en företagsavveckling.

En häftig fredagskväll

När kvällen kom så var det dags att underhålla med de två pjäserna om att avveckla bolag. Den första gruppen hade improviserat fram en komedi medan den andra hade skapat en mer allvarlig pjäs. Men det blev en hel del skratt även under den allvarligare pjäsen.

Efter att pjäserna hade spelats upp och grupperna fick svara på lite frågor omkring hur utvecklingen hade sett ut och vilka roller man hade tagit så var det dags för middag. Många upplevde att de hade mer energi än någonsin. Och det här blev ett företagsevent som ingen skulle glömma. Det sammansvetsade och kändes väldigt meningsfullt för alla som var med.

10 Jul 2019