Hasse ville lära sig allt om läkarintyg för järnväg

Pjäsen om lokföraren som miste jobbet efter ett trafikbrott var av extra stort intresse för Hasse. Han skulle inte agera som lokföraren utan som läkaren på kliniken som hjälpte till med läkarintyg järnväg. När han skulle skriva ut pjäsen så passade han på att skriva ut mer information om hur en doktor som ger intyg jobbar. Men det var inte allt…

Läkarintyg järnväg – En grundlig undersökning

Hasse tog även ett samtal med en läkare på en lokal klinik som kunde ge läkarintyg för järnväg för att förstå lite mer om intyget. Då han fick veta att det handlade om undersökning av syn, hörsel, färgseende och missbruk så väckte det många tankar.

Det var förstås inte så svårt att klura ut hur en undersökning av syn och hörsel skulle kunna visas i en pjäs. Men det där med missbruk blev ju särskilt viktigt med tanke på pjäsens handling om en man som åkt dit för rattfylla och nu måste få intyg för att få behålla sitt körkort såväl som sitt jobb vid järnvägen.

Delen av undersökningen som har med missbruk att göra går ut på att läkaren ställer frågor och tar prover då det behövs. Här såg Hasse en fin ingång till dramatik. Samtalet om det eventuella missbruket kunde ju utvecklas för att få mer djup och tanke i pjäsen.

/vagn_pa_spar.jpg

Hasse åkte till kliniken

Efter ett samtal på telefon så insåg Hasse att han ville veta lite mer om läkarens roll för att kunna spela den på ett trovärdigt sätt. Han bad om att få komma och studera på kliniken och det sade doktorn på telefon ja till.

Det blev ett mycket intressant möte där Hasse fick veta mer om problematiken omkring personer som har drogproblem och ber om läkarintyg för järnväg, bil och taxi. Det är ju tal om verkliga människor med känslor och liv.

Det var just detta som Hasse ville fånga i sin roll i pjäsen och under mötet på kliniken så kom det in en person som lät Hasse sitta med under undersökningen. Hasse insåg att läkaren var lugn och metodisk och hela tiden höll sig till fakta. Det var något han tog till vara på för sin roll som läkaren i pjäsen.

Ett rollspel ingen glömmer

Med rollspel så är det ju tal om att improvisera en hel del men Hasse kom väl förberedd. Han gjorde en helt fantastisk insats. Många som var med fick nästan känslan av att Hasse var läkare på riktigt och att han faktiskt skulle kunna ge ett läkarintyg för järnväg!

Det var få som lämnade det rollspelet oberörda. Alla kände någon med problem med sprit eller andra droger så visst var ämnet aktuellt och högst relevant. Efter pjäsen var det till och med en person som kom och ställde frågor till Hasse om hur han skulle göra för att kunna fortsätta köra bil efter att ha åkt fast för rattfylla.

Hasse svarade:

  • Du får gå till en klinik om det. Jag ger bara läkarintyg för järnväg!
17 Dec 2022