Ge mig ett tråkigt ämne som likvidation!

När den fria teatergruppen i Halmstad träffades en vinterdag för några år sedan bestämde de sig för ett nytt och spännande projekt. Skådespelare skulle engageras i att skriva pjäser. Det här kom inte som en blixt från blå himmel. Det hade länge funnits en önskan om att skapa ett projekt från första bokstaven till färdig pjäs tillsammans.

Lenny fick rollen som projektledare och han uppmanade hela gruppen till att komma fram till ett bra ämne. Men det blev hjärnsläpp. Då kom Lenny med den galna idén att skriva om något riktigt tråkigt som likvidation.

Likvidation är inte alls tråkigt

Det här gav en spännande riktning på projektet. En av deltagarna, vi kan kalla henne för Lisa, började nämligen berätta om något som hänt nyligen. Det visade sig att hon hade en story om likvidation som inte alls var tråkig.

Lisas berättelse innehöll både skulder och död samt lite guld från ett afrikanskt land. När Lisa var klar med sin berättelse applåderade hela gruppen. Det beslutades att Lisas tråkiga story om likvidation skulle bli till den gemensamma pjäsen.

Skriva manus tillsammans

Nu blev det dock lite rörigt. Lenny hade inte tänkt på att man skulle kunna enas så snabbt om ett ämne och vem skulle skriva manuset? Lisa kände inte personligen att hon var så bra på att författa manus men hon erbjöd sig att skriva ut det, till och med på en 3D-skrivare för mer effekt.

Till slut kom gruppen fram till att tre personer skulle skriva tillsammans och med jämna mellanrum låta resten av gruppen se på manuset för att ge kommentarer och eventuella ändringar.

Ett manus blev till pjäs

När fria teatergruppen i Halmstad hängde upp posters för pjäsen som skulle spelas utomhus en varm sommardag var det många som höjde på ögonbrynen. Pjäsen hade nämligen fått det lite udda namnet Likvidation, det var ju tråkigt!

Pjäsen blev till sist ett slags rollspel där skådespelarna interagerade en hel del med publiken. Framförallt blev det hela humoristiskt även om ämnet i sig är ganska tungt. Tankar om vad som händer när det brister väcktes i publiken och det blev ett fint gensvar.

Populär pjäs kommer igen

Det blev bara en föreställning den sommaren men ganska snart insåg gruppen att det fanns många som ville se pjäsen. Både de som redan sett den och personer som hört om den i efterhand. Dessutom kom det in förfrågningar från skolor som tyckte att formatet lät intressant.

Det blev till att boka in en slags turné med den tråkiga pjäsen om likvidation. Det hela var totalt oväntat men väldigt roligt. Lisa kände sig stolt över att ha varit källan till den annorlunda berättelsen som blev till en engagerande pjäs som många pratade om länge efter att de slutat spela den.

25 May 2021