Det krävs läkarundersökning för körkort för buss

Rollspel kan kräva mer än en enkel bil för de som arrangerar och för de som ska vara med. När många ska åka tillsammans går det förstås att hyra in en busstjänst. Men det kan också vara en möjlighet att en av arrangörerna ordnar med busskörkort för att köra till alla event. Då kommer det att krävas läkarundersökning för körkort för buss.

Läkarundersökning för körkort är viktigt

Det är verkligen bra att vi i Sverige har regler som gör gällande att man inte kan köra buss och lastbil hur som helst. Först och främst ska du ansöka om tillstånd för att få övningsköra buss hos Transportstyrelsen. Det här görs direkt på deras hemsida.

En ansökan om körkortstillstånd måste kompletteras med en läkarundersökning körkort. Med denna undersökning får du ett läkarintyg. Detta intyg är ett krav för att du ska få ett körkort med högre behörighet som krävs för tyngre fordon som buss och lastbil. Även taxichaufförer behöver detta intyg.

Vad kommer att undersökas?

Om du alltid får roller som den blinde för att du knappt kan se är det knappast lönt att försöka sig på körkort för buss. Du kommer nämligen att få en undersökning av sin syn under din läkarundersökning för körkort. Du får ta med dig glasögon och här kommer det att fastställas om din syn är god nog.

Utöver synen kontrolleras att du är i god hälsa. Det görs med blodprov och frågor. Om du har en sjukdom som diabetes kanske du måste få ett intyg till av din läkare som känner dig och din sjukdomsbakgrund.

När intyget är klart

När du har genomgått en läkarundersökning för körkort kommer ditt intyg att skickas direkt till Transportstyrelsen. Därefter kan du dra igång med dina körstudier för att till sist bli klar och köra buss till rollspelsevent.

Nu är det förstås inte så vanligt att man vill ta busskörkort för att kunna köra folk och utrustning till rollspelsevent i skogen. De flesta gör detta för att kunna arbeta som bussförare. Men möjligheten finns även för dig som har tid och råd att genomgå utbildningen.

Oavsett varför du ska köra buss är det ju väldigt bra att du bara kommer att få göra det om du är i tillräckligt god form fysiskt. Om du inte vore det skulle det ju innebära en risk för alla som åker med i bussen inklusive dig själv.

De svenska reglerna kan verka tuffa men du ska veta att det verkligen inte är besvärligt att få läkarintyget för körkort från en bra klinik som är experter på detta. De kan redan över telefon vägleda dig så att du kan spara tid och komma igång med körandet så snart som bara möjligt!

14 Nov 2020